ANETTES SAFTIGA LUSSEBULLAR (35 st)
50 gr jäst
100 gr smör
5 dl mjölk
250 gr lättkesella
2 påsar saffran (1 gr)
1,5 dl socker
0,5 tsk salt
ca. 17 dl vetemjöl
russin
ägg till pensling
Som vanliga bullar. Degen ska jäsa 30 minuter under duk.
20-30 min på plåt. 225 grader i 5-7 minuter i mitten av ugnen. Svalna på galler.
FARMORS GODA FINA (8 brödkakor)
När det så började att vankas köpebröd var det både nykommet och spännande. Men mor Elly fortsatte att baka tills hon var en bra bit över 80 år. Det här är hennes recept på finbröd:
Ingredienser
·4 kilo rågsikt
·1 kilo vetemjöl (drygt)
·2 liter vatten
·3 paket jäst
Beredning
Degen som ska vara lös arbetas till den är blank.
Blanda därefter i 2 gr. Kronolja och 8 nypor salt (ca. 4 tsk).
Låt degen jäsa till dubbel storlek.
Därefter ältas tills att den pyser.
Dela degen i fyra delar (½ sats annars åtta).
Arbeta kvickt, låt sedan degen jäsa till dubbel storlek.
Bre margarin emellan bröden.
Bakas ungefär 1 timme i 200-225 grader.
Pensa med hett vatten, lägg sedan duk över bröden.
GODA LIMPOR (Anns)
6 stycken
Ingredienser
1 liter ljummet vatten
2 pkt jäst
1/2 paket brunfarinsocker
3 ägg
2 kg rågsikt
2-3 tsk salt
Gör så här
Blanda alla ingredienser och låt jäsa cirka 30-40 min.
Knådda degen smidig och dela den i sex bitar och rulla till limpor.
Låt dem jäsa under bakduk på en plåt i cirka 30 min. Grädda sedan i 175
grader i nedre delen av ugnen i cirka 30-40 min
Pensla dem sedan med vatten och låt svalna under en bakduk"
HÄLSOKOSTBRÖD
3 st
175°
ca 70 min
1 l filmjölk
6 dl grahamsmjöl
5 dl rågsikt
5 dl vetemjöl
4 dl sirap
2 msk bikarbonat (knappt)
1 tsk pomeransskal
1 msk salt
Häll ingredienserna i en degbunke och rör ihop med elvisp. Häll smeten i 3 st brödformar och grädda i ugn ca 1 tim och 10 min tills ytan blir mörkt brun (mycket mörk om du använder mörk sirap).
Du kan smaksätta med andra ingredienser t ex 1 dl solrosfrö, kruskakli eller likbande men minska då mjöl med samma mängd. Du kan ta en mjölsort, gärna grov, istället för tre i receptet men håll mängden. du kan också ta mindre sirap t ex 1½ dl och 1 dl honung eller bara honung. Pomeransskal för smaken kan också utelämnas.
OST OCH SKINKGIFFLAR
1 pkt jäst
4 dl mjölk
salt
6 dl vetemjöl
Degen ska inte jäsa
Bre senap på den kavlade degen fyll med skinka
gifflar
250 grader
SANNABULLAR
Ingredienser
32 st
50 g jäst
2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
200 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
3 st ägg
6 dl vetemjöl
Fyllning
150 g smör
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
Garnering och pensling;
1 st uppvispat ägg
mandelspån
pärlsocker
Gör så här
1. Fyllning: Rör ihop ingredienserna och forma två längder. Dela dessa i 16 bitar och rulla till kulor. Lägg dem på ett fat i frysen, täck med folie. Kan förberedas långt i förväg.2. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervärme, 37°. Häll den över jästen och rör om. Tillsätt 4 dl mjöl och arbeta ihop till en deg. Låt jäsa på dragfri plats 30 min under duk.3. Arbeta sedan in smör, socker och ägg samt sist mjöl, börja med 5 dl av mjölet. Det tar en stund att arbeta samman ingredienserna men överarbeta inte degen. Tillsätt eventuellt ytterligare vetemjöl.Ställ ut mazarinformar på plåt.4. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den på hälften. Rulla ut och dela varje rulle i 16 delar. Forma till bollar och lägg i formarna. Ta fram smörkulorna och tryck ner en i varje bulle.5. Jäs bullarna väl, det tar 40-50 min. Värm ugnen till 250° medan bullarna jäser. Tryck ner smörkulan med en mjölad tesked. Pensla med ägg och strö över mandelspån och pärlsocker.Grädda 8-10 min mitt i ugnen
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar