DR BIRCHERS MÜSLI
4-6 portioner
200 g (~4 dl) havregryn
1/2 dl äppel- el citronjuice
2 rivna äpplen med skal, gärna Granny Smith
500 g yoghurt naturell
150 g honung
färsk el konserverad, tärnad frukt (el bär)
40 g rostade hasselnötter, mandel el solrosfrön
Så här gör du
Blanda havregrynen med juicen och låt stå över natt eller 6 timmar . På
morgonen tillsätts äpplen, frukt, nötter och yoghurt. Färdig hälsomüsli kan
förvaras i flera dagar i kylen.
Müsli kommer ursprungligen från Schweiz, där doktor Maximilian
Bircher-Benner (1867-1939) i början på 1900-talet skapade det första
receptet som var en blandning av havregryn, mjölk, olika frukter, bär och
nötter. Sedan dess har müslin utvecklats och numer använder man alla olika
sädesslag till müsliblandningar. Ordet kommer från det tyska ordet mus som
betyder mos då havregrynen och den torkade frukten i orginalreceptet var
blötlagda och mosiga.
NYTTIG MUSSLI
2dl fiberhavregryn
1 dl krossat linfrö, solrosfrön, pumpafrön.
1,5 dl naturella nötter-valnöt,paranöt, pistagenöt, sötmandel.
2 dl torkat sojaprotein
2 dl osockrad/osvavlad torkad frukt
1 dl musliblandning-maltrostad
ev. ringla lite flytande honung ovanpå och rosta i ugnen 5-7 min på ca 75 grader.
PAJALAGRÖT
4-6 portioner
1/2 dl linfrön
1/2 dl russin
1/2 dl katrinplommon (hackade)
1/2 dl aprikoser (hackade)
1/2 tsk salt
7 dl vatten
1 dl havrekli/kruskakli
2 dl fiberhavregryn
Så här gör du
Alla ingredienser utom havrekli och havregryn läggs i blöt på kvällen. På
morgonen tillsätts havrekli och havregryn och blandningen kokas i 3-5
minuter under konstant omrörning. Eventuellt tillsätts mer vatten. Färdig
gröt kan förvaras i flera dagar i kylen och värmas i mikron, eller ätas kall med (laktosfri) mjölk en varm sommarmorgon J.
(Orginalreceptet innehåller grahamsmjöl i stället för havrekli och
fiberhavregryn.)
En variation är att utesluta torkad frukt, russin etc i Pajala och istället använda torkade äpplen, eller knappt halvkilo tärnade färska eller frysta äpplen och koka med och smaksätt med kanel :-) Gudagott!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar