KRISPIG ÄPPELKAKA
4 port (jag gör alltid dubbel sats av degsmeten J)
4-5 äpplen
125 g smör (Culiness)
2 dl vetemjöl
1 ½ dl socker
¾ tsk bakpulver
kanel
Skala (valfritt), skiva eller klyfta äpplen, lägg i smord form, strö över kanel. Smält smör, blanda i mjöl, socker och sist bakpulver och rör ihop till tjock smet. Klicka och bred ut över äpplena. 200° ugn ca 30 min.
MORS SMULPAJ
Smörj en form med Culiness
Strö socker i botten
Ca. 4 mellanstora äpplen
Ringla sirap över dessa
Gör en smulpajdeg;
3 dl mjöl
1 dl socker
125 g vanligt margarin som smulas i för att degen ska bli klumpig.
Fördela degen över äpplena temperatur 200-225 grader (i varmluft 200) i ca. 20 minuter
Servera med fördel vaniljsås till.
FYRISKAKA
125 g margarin eller smör
1½ dl socker
2 ägg
2½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
2 msk mjölk
Garnering;
3-4 medelstora äpplen
1-2 msk socker
(1 tsk kanel)
Smörj och bröa form, smält matfett och låt svalna, Rör pösigt med socker, tillsätt ett ägg i taget och därefter mjölet, bakpulver och mjölk. Häll smeten i formen garnera med tunna äppleskivor, strö över socker blandat med kanel. Gräddas i nedre delen av ugnen i 30-40 minuter.
KNÄCKIG ÄPPLEKAKA
4-5 äpple
175-200 gr margarin
2 dl socker
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
ca. 2msk grädde kanel efter tycke och smak.
Skala och dela äpplena i lagom bitar. Lägg dem i en pajform eller liknande. Smält margarinet i en kastrull. Tillsätt de övriga ingredienserna i kastrullen. Rör om och låt det koka upp. Lägg smeten ovanpå äpplena, försök att täcka frukten (det blir godast så). Stoppa in den i 200 gr. ugnsvärme tills den har fått fin färg (ca. 15-20 min).
MANDELÄPPELKAKA 6 portioner
5 dl vatten
1 1/2 dl socker
6 - 8 äpplen
Mandelsmet:
1 1/2 dl socker
100 g smör eller margarin
2 äggulor
125 g sötmandel (= 2 dl)
3 äggvitor
Koka upp en lag av vatten och socker. Skala och skär frukten i klyftor och koka dem mjuka i sockerlagen. Lägg frukten i en låg smord ugnssäker form.
Rör socker och matfett pösigt, tillsätt äggulorna och sist den skållade, skalade och malda mandeln. Vispa äggvitorna till fast skum och vänd försiktigt ned dem i äggsmeten.
Bred smeten över frukten och grädda kakan 15 - 20 minuter i 200 eller tills kakan fått fin färg. Servera kakan sval med vispad grädde.
GAMMALDAGS ÄPPLEKAKA (Maggans)
Äpple 200gr tills äpplena är mjuka.
Skorpmjöl
Socker
Smör eller margarin
Gör så här: Skala så många äpplen ni behöver, skär dom i klyftor och lägg ett lager i en ugnssäker form.Sedan strö på ett lager skorpmjöl och socker. Efter det ett lager med äpple till och skorpmjöl,socker, och på toppen rikligt med hyvlat smör. Serveras med riktig vaniljkräm tjock och god.
GLORIAS ÄPPELPAJ i sex portioner:
1 dl siktat dinkelmjöl
1 dl fullkornsmjöl
3 msk socker
100-125 g kallt smör eller margarin
6 medelstora äpplen
3 msk krossad mandel & solrosfrön eller havregryn
Kortversionen av instuktionerna:Skiva äpplena. I en form. Blanda mjöl och socker. Strö över äpplena. Smöret. Resten. 200 grader i 35 minuter.+vaniljsås eller vaniljglassMmm.
__________
SNABBA ÄPPELPAJEN
6 äpplen
1 dl socker
1 dl kokos
2 dl havregryn
½ dl socker
75 g smält eller hyvlat smör.
Äpplen i botten. Strö över övriga ingredienser. Överst smör. 200 grader i 20 minuter.
__________
ÄPPELPLÄTTAR
20 stycken
50 g smör eller margarin
2½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 krm salt
1 msk socker
2 ½ dl mjölk
1 ägg
2 msk smält smör eller flytande margarin
2 äpplen
smör till stekning
kanel
Gör som vanliga plättar. En skiva äpple på varje plätt. pudra över kanel och socker. Stek och servera.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar