FALSK FLÄSKFILÉ
750 g fläskfärs
2 msk Aromat
Blanda väl, forma till en fläskfilé, rulla i plastfolie, frys.
Halvtina, skiva, bryn i smör, lägg i ungsfast form, strö persilja över.
SÅS
1 burk creme fraische ( 2 dl)
1 burk ört creme fraische (2 dl)
2 dl grädde
Soya (exvis 1-2 tsk)
Häll över köttet (obs, ej salt) grädda i ugn 225° 15-20 min
FLÄSKKOTLETTER I RÖDVINSSÅS MED SVAMP OCH BACON
4 portioner
Tillagning ca 30 min efter marinering
1 msk honuung och 4 d rödvin samt 4 fläskkotletter marineras i kylen 2 timmar.
140 g bacon i bitar
8-12 skalade scharlottenlökar
300 g små champignoner
1 burk körsbärstomater
1-2 tsk timjan
2 mask koncentrerad grönsaksfond eller 1 buljongtärning
3-5 krm salt
1 krm vitpeppar
4 portioner kokt gnocchi (makaronisnäckor)
blandad sallad
Stek bacon. Blanda allt sjuda i 15-20 minuter.
KYCKLINGFRKASSÉ
För 4 personer
3 dl hönsbuljong
1 dl torrt vitt vin
4 kycklingfiléer 500 g
200 g champignoner
2 scharlottenlökar
10+10 g smör
2 msk vetemjöl
1 dl matlagningsgrädde 2-4tsk kapris efter smak
2 tsk worscestershiresås
1-2tsk färskpressad citron
salt, vitpeppar
40 min
tips det är gott att tillsätta 4-5 skalade kokta räkor per porttion i såsen samt vit eller grön sparris till frikassén.
1. koka buljong och vin lägg i kycklingfiléerna, lägg locket på och låt dem sjuda 15-20 min på svag värme.
2. Borsta champignonerna skiva hacka charlottenlökarna fint.
3. Hettas upp 10 gr smör fräs löken till den mjuknar. Lägg i svampen. Bryn tills vätskan kokat in och svampen fått färg.
4. Ta upp köttet. Hetta upp 10 gr smör, vispa ner mjöl och rör ner den heta buljongen lite i taget. Koka upp och sjud 5 min, Skär köttet i lagon mumsbitar.
5 Rör ner grädden i såsen, koka upp. Blanda ner kyckling och svamp. Smaka av med kapris, Worcestershiresås, färskpressad citron, salt och peppar. Servera med ris.
KYCKLINGGRYTA MED RÖDVIN
För 4 personer
600 g strimlad benfri kyckling
1 strimlad morot
2 strimlade gula lökar
3 dl vatten
1 dl rödvin
1 ½ msk kycklingfond
1 kruka timjan
maizena till redning
1 tsk sojakulör
salt och peppar
olivolja
pasta
blandad sallad
Bryn lök, morot och kyckling i olja och en stekgryta. Tillsätt vatten, rödvin, fond och några kvistar timjan. Kok upp och sjud 15 minuter under lock på svag värme. Red av med maizena, sjud en stund till smaka av med salt och peppar. Färga med sojakulör. Servera med pasta och sallad Garnera med timjan.
LAMMSTEK
1-1.5 kg benfri lammstek
3 st vitlöksklyftor
Marinad
3 dl vitt vin (går bra med matlagningsvin)
3 dl köttbuljong
0.5 dl olivolja
3 st vitlöksklyftor, lätt krossade
1 kruka färsk, hackad rosmarin, eller 3 msk torkad
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1. Blanda alla ingredienser till marinaden i en skål.
2. Lägg lammsteken i en kraftig plastpåse och häll i marinaden. Tillslut påsen ordentligt och se till att marinaden täcker hela lammsteken. Marinera i kylskåp några timmar, helst över natten. Vänd gärna påsen några gånger under marineringstiden.
3. Sätt ugnen på 200°.
4. Dela de hela vitlöksklyftorna i bitar. Lägg steken i en långpanna, skär skåror i köttet och stick in vitlöksbitarna i skårorna. Sätt in en köttermometer i steken. Sila marinaden och häll 2 dl av vätskan i botten på långpannan.
5. Stek i ugnen tills köttermometern visar 70°, ca 1–1.5 timme. Ös köttet lite då och då.
SANDRAS SKOGSPANNA
4 portioner
Utlovas höstens härliga smaker i panna
600 g fläskfilé
2 gula lökar
200 g valfri färsk svamp
smör
½ msk soja
½ tsk svartpeppar
1 ½ msk koncentrerad kött- och vinfond
4 dl mellangrädde
2 msk lingonsylt
färsk timjan
Skär köttet i 1 cm tjocka skivor. Skala och grovhacka lök. Skär svamp i bitar.
Bryn köttet i smör i en stekpanna. Ta upp köttet. Stek svampen i stekpannan och koka ur eventuell vätska. Tillsätt löken och fräs några minuter. Lägg tillbaka köttet. Smaksätt med soja och peppar.
Häll i fond och grädde och låt det koka ihop ca 5 min utan lock.
Rör i lingonsylten. Strö över timjan. Kokt potatis eller fullkornsris till.
Valet är inte svårt det blir potatis. Serverat med grönsallad och gratinerade ostbaguetter
( fyllning: hackad persilja gratängost, gräddas i mitten av ugnen i 3-4 min)
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar