lördag 25 oktober 2008

Smårätter

GRÖN SPARRIS MED LUFTTORKAD SKINKA
ca 15 minuter
10 st
grön sparris, färska
5 skiva(or)
parmaskinka, lufttorkad, stora skivor
Tillagning
10 små knippenProva gärna med olika slag av lufttorkade eller rökta charketurier. Nu finns ofta fler sorter att välja bland och följande passar bra till sparris; pata negra, prosciutto, parmaskinka, bresaola, örtagårdsskinka eller varför inte lite rökt kalkon.När du väljer sparris så finns det också här lite olika sorter. Variera färgerna med vit och grön sparris. Om man har tillgång till saluhallar då kan man hitta minisparris från Thailand och de passar utmärkt till detta drinktilltugg. De behöver endast ett kort uppkok i saltat vatten för att bli klara. Finns inte färsk sparris så kan man välja frusen eller konserverad.

Tillagning:
1. Skala och skär av ca 1 cm av änden på sparrisen. Koka sparrisen i rikligt saltat vatten och det räcker med ca 1-2 minuter för att sparrisen inte ska bli överkokt.
2. Häll upp kallt vatten blandat med is i en vid bunke, och lägg ner den färdigkokta men fortfarande krispiga sparrisen i isvattnet. Det gör att kokningen upphör och sparrisen behåller sin fina gröna färg. Låt sparrisen bli helt kall och låt sedan torka på handduk.
3. Dela en sparris på mitten och gör samma sak med den lufttorkade skinkan. Linda in två bitar sparris i en liten skiva skinka och lägg upp i små koppar eller på fat.

RÖDBETSPLÄTTAR (Ann)
4 port
Skala och riv 4 råa rödbetor 1 gul lök och 5 kokta potatisar grovt.
Tillsätt 1 ägg, 1 tsk salt och 1 krm svartpeppar och blanda.
Stek små plättar i olja på medelvärme ca 2 min på var sida.
Lägg upp plättarna på assietter.
Blanda 150 g smulad fetaost med riven pepparrot, mängd efter smak och fördela på plättarna. Klipp över kryddgrönt och servera med sallad.

Inga kommentarer: